Trianon 100

Trianon képekben

Trianon képekben digitális fotópályázat a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

Egyetemünk a Trianoni békeszerződés 100. évfordulója alkalmából ez év tavaszán digitális fotópályázatot hirdetett, amelynek célkitűzése az volt, hogy a fényképek megjelenítsék a száz évvel ezelőtt történteket, azok hatását a magyarság életére, kiemelten a mai fiatalok gondolkodására.

Magas színvonalú, önállóan készített pályamunkák beérkezését vártuk, amiben nem is csalódtunk. Követelmény volt, hogy az alkotásoknak eredeti tartalommal kellett bírniuk, kizárólag saját műveket fogadott be a zsűri. A történelmi eseményhez, a magyarsághoz, mint közösségünkhöz való viszonyuknak, és gondolataik megjelenítéséhez kívántunk alkalmat teremteni a résztvevők számára. Személyes élményeiket is elővéve, a múlt és a nemzet kötelékeit ezen a módon is kibonthassák, mindezt a digitális fotózás eszközeinek alkalmazásával.

Közel 30 jelentkező, több mint 60 képét küldte be a kiírt kategóriákban, komoly fejtörést okozva ezzel a zsűrinek. Az értékelő bizottság tagjai voltak: Csengei Zoltán hallgató, Kilián Zsolt főszerkesztő, Szöőr Ádám a sajtóiroda irodavezetője, Pál Gábor egyetemi docens és Szilágyi Dénes fotográfus.

Pályázatot beadni több téma-kategóriában is lehetett. A legtöbb pályamű a határok, a szétszakítottság, összetartozás kategóriában érkezett. Ez mozgatta meg leginkább a fotósainkat, akik szimbolikus csendéletekkel, eseményekkel és szereplőkkel jelenítették meg gondolataikat. Beállított, szerkesztett képek és elkapott pillanatok villanásai adták meg azt a megindító hatást, amelyet a helyezett munkák elértek.

Kiváló munkák érkeztek a Trianoni emlékhelyek és határon túli emlékek kategóriában is, ahol az épített emlékművek képi világa mellett, a beküldők által személyesen bejárt Kárpát-medencei ikonikus természeti helyszínek jelentek meg.

A határok és határátkelőhelyek volt az harmadik kör, ahol a határterületek és választóvonalak képei, hol a maguk egyszerűségében, máskor mindennapi élethelyzetként, a szociofotó eszközeit is használva mutatnak be érzékletes jeleneteket.

Szeretnénk szólni azokról a művekről is, amelyek a saját kategóriájukból ugyan kicsit kilógtak, de gondolati sokszínűség és a személyesség tükröződött ezekből a munkákból, a zsűri ezért különdíjjal jutalmazta őket.

Terveink szerint, a könyvjutalommal díjazott alkotásokból – a járványhelyzet függvényében – szabadon látogatható digitális fotókiállítás nyílik az NKE Campusán, továbbá képek illusztrációként is szolgálnak majd, a korábban értékelt Trianon és a családom esszépályázat írásait nyomtatásban is megjelenítő kötetben.

Minden pályázónknak köszönjük a közös munkát és emlékezést, a nyerteseknek ezúton is gratulálunk!

A pályázat eredményei megtekinthetők az Eredmények menüpontban, a díjazott képek a nevekre kattintva érhetők el.